Renta minerare, Ferokromi tatohet 4% për prodhimin

5 Nëntor 2014 – Ulet përfitimi i bashkive nga renta minerare. Paketa e re fiskale ka parashikuar një ulje të rentës minerare për njësitë vendore nga 25% në 5%. Sipas ligjit theksohet se pjesa më e madhe do ti shkojë qeverisë qendrore pasi shpërndarja e saj në disa pushtete pa bërë që të mos vilet taksa e plotë. Konkretisht qeveria ka parashikuar që në listën e minerareve që do të taksohen të futen edhe nënproduktet e krimit si ferokorim.

Sipas ligji është parashikuar që renta minerare të jetë sa 2/3 e rentës minerare të kromit. Konkretisht taksa për kromin është 6% e prodhimit ndërsa për ferokromin do të jetë 4% e prodhimit. Kësisoj, ky minerar pitet që të taksohet dy herë, një herë në gjendjen fillestare dhe më pas në gjendjen e përpunuar. Këto ndryshime do të futen në fuqi në datën 1 Janar dhe do të nisnin nga zbatimi.

(Shqiptarja.com)

Gjirofarm SH.A