Buxheti i vitit 2016, ja si do të ndahen shpenzimet

19 Nëntor 2015 – Në terma financiarë, qeveria është aktori më i madh i ekonomisë, që shpenzon përmes buxhetit gati 30 për qind të prodhimit kombëtar. Por, kush janë përfituesit kryesor të tortës më të madhe të shpenzimeve qeveritare?

Në vend të parë janë pensionistët, të cilët marrin një të tretën e të gjithë buxhetit. Më konkretisht, vitin e ardhshëm qeveria do të shpenzojë 152.6 miliardë lekë për faturën e pensioneve, ose sa 10.1 e prodhimit kombëtar. Përmes këtyre fondeve, buxheti asiston mbi 560 mijë pensionistë.

Pas pensioneve vijnë shpenzimet për pagat e administratës, të cilat vitin e ardhshëm do të jenë 61 miliardë lekë. Ndërsa zëri i tretë më i madh është ai i investimeve publike. Sipas buxhetit, vitin e ardhshëm qeveria do të shpenzojë rreth 60.4 miliardë lekë për investime, pa përfshirë fondin e rajoneve.

Buxhetet kanë gjithmonë të fituar dhe të humbur. Ndaj, në çdo vit, ligji i buxhetit është ai më i debatuari, jo vetëm mes forcave politike në Parlament, por edhe mes ekspertëve. Me gjasa, kështu do të jetë edhe sivjet.

(Top Channel)

Gjirofarm SH.A